Ecosistema

Cal Sant Miquel i la seva casa rural a Montserrat son un projecte privat que preten l'equilibri entre la seva explotació i la conservació de un paratge molt malmes pels focs del 86.

La conservacio de l'espai natural de la finca esta basada en 4 pilars. La reforestacio de la zona, la prevencio d'incendis forestals, la proteccio de la fauna salvatge, i l'embelliment del territori a traves de la seva humanitzacio.

Aquestes 4 linees d'actuacio s'entellacen i reverteixen sobre el territori amb un unic concepte:
"la preservacio de la natura a traves de la convivencia de l'home amb aquesta, per que ineludiblement formem part d'aquesta"

Pastures
Actualment les terres que pertanyen a la casa rural de Montserrat son bàsicament forestals. Despres dels focs del 86, i durant els darrers anys s'ha treballat juntament amb l'associacio de propietaris forestals, i el departament de medi ambient en l'aclarida de boscos per a aconseguir un millor creixement i productivitat d'aquets.

Els boscos mediterranis i les seves especies invasores son fonts d'energia increibles, i se n'ha de tenir cura tant per a la seva conservacio, prevencio d' incendis com per a la producció de biomassa.

Per tot aixo el projecte forestal inclou la transformacio de camps en pastures que facin sostenible un petit ramat en extensiu, de tal manera que l'humanització de l'indret ajudi a la propia neteja i millor creixement del bosc.

El nostre ramat es básicament oví, donat que aquest tipus de bestiar actua molt positivament en boscos joves. N'obtenim carn de primera qualitat, que segueix un engreix totalment natural.

La cura dels boscos a traves de la seva explotació, i la compaginació de les activitats ramaderes i agricoles es i ha estat un factor clau en la nostra diversitat i en l'equilibri del ecosistema del Mediterrani .Col·laboració del Patronat de la Muntanya de Montserrat
El Patronat de Montserrat esta constituit pels municipis del voltant de la muntanya, per la propia abadia de Montserrat, i per la Generalitat de Catalunya. El patronat gestiona el parc natural, i com a tal te cura de la seva important biodiversitat. Son moltes les especies que hi habiten, i la t flora i fauna ha de comviure amb la proximitat de la metropolis i amb les visites a la sagrada muntanya. Per tot aixo la nostra casa rural de Montserrat i la majoria de propietaris forestals que limiten amb el preparc de la vessant Bages mantenent una estreta colaboracio amb el Patronat per afavorir i protegir-ne la fauna.

Amb un interes especial per protegir l'Aliga de cua barrada, que nomes consta de 72 parelles censades a l'estat, Sant Miquel contribueix de manera particular i fora de la legislacio especial del parc en la creacio de un habitat que permeti a l'aliga de cua barrada tenir una zona de caça de camps oberts, repoblada de conills, perdius,... Sabent que el que es bo per la nostra estimada aliga tambè es bo per la resta de fauna salvatge i la biodiversitat.

Una vegada mes l'humanitzacio sostenible de les nostres terres ajuda a la nostra natura, i embelleig el nostre pais, que per que no dir-ho tambe es important.ADF i la prevenció d'incendis
Com be sabeu la massa social a Catalunya ha estat el motor de la nostra economia i de la nostra cultura. La força social dels Catalans a traves de les petites empreses familiars, entitats culturals, associacions esportives, centres excursionistes, caus, .... configura una xarxa que mou el nostre pais i cultura.

A tot aixo l'Associacio de Defensa Forestal (ADF), es un exemple clar del treball voluntari, i esforç social. Els ADF treballen en la prevencio i extincio d'incendis des de la vessant particular, i colaborant estretament amb els bombers amb un gran coneixement del territori. Pagesos, ramaders i tot l'entorn rural de Catalunya partcipa d'aquesta tasca. Es una admirable mostra de la cultura de l'esforç i solidaritat del nostre pais.

La nostra casa rural de Montserrat forma part d'aquesta xarxa, i durant el 2011 ha construit una cisterna de una capacitat de 250.000 litres, per abastir les cubes dels ADF, i els camions i helicopters dels bombers de la generalitat de Catalunya. Aquestes basses i hidrants estan repartides per tot el territori i son per a l'intervencio i actuacio rapida davant de possibles focs.
Mel ecologica
L'apicultura es un alte exemple de l'influencia positiva que l'home pot tenir sobre la natura. L'exploracio de la mel afavoreix la polinitzacio de la nostra flora, i especies forestals, i contribueix en l'equilibri.

La nostra zona es rica de plantes aromatiques, i els catalans molt bons consumidors de mel, apreciem especialment la de romani. La gent de Cal Magi de Marganell, bons amics, en porten l'explotacio apicola. I ho fan amb gran cura i respecta pel medi. No obtenen una de les poques mels ecologiques, i creieu-me el mató de Montserrat no seria el mateix sense endolcir-lo amb la millor mel de romani.