Coses a fer des de Sant Miquel

Escalem a Montserrat?

Cal Sant Miquel, la vostra casa rural de Montserrat, funciona també com a camp base per als cursos d'escalada que la web de climb in spain ofereix a escaladors d'arreu.

L'escalada es un altre manera de viure Catalunya, de gaudir del mediterrani i del seu clima i de la gran quantitat de roca que te el nostre pais. Quelcom de gran valua per a la gent de països més freds.

Nosaltres, que som del Bages, hem crescut sota la cara nord de Montserrat que sempre es present des de la plana. I de manera natural hem passat de l'excursiosme a l'escalada. I portem aquesta muntanya al cor i l'anyorem quan som lluny de casa, i es per aixo que escalem les seves pareds sovint i ens agrada guiar als nostres hostes d'arreu per ella.

Si ho desitgeu podeu contactar amb climbinspain.com, per preparar el vostre propi curs o viatge de petita escala per al nostre pais. Us podem assegurar que descobrireu indrets que us sorpendran!


Espai cuina
" comparteix les sensacions de l'experiencia de cuinar per i amb els teus "

L'espai cuina està pensat per a la celebració de vetllades amb amics i família, per a la celebració de reunions d'empresa,  per a les cates, cursos de cuina o altres events.
El nostre espai està equipat amb una cuina on s'han cuidat els instruments i equipament per a la pràctica i elaboració de la cuina. El menjador té capacitat per a 10 persones, i ens diferenciem d'altres llocs de Barcelona pel marc incomparable  que ens ofereix la muntanya de Montserrat, i la possibilitat de pernoctar i allargar la vetllada.
Els amants de la gastronomia trobareu un espai cómode i immillorable per a  cuinar. A més la cuina està pensada per al treball en grup de fins a 4 cuiners. Si és necessari us ajudarem en la preparació del rebost i la compra dels millors aliments de proximitat.

Els convidats a taula, amics, familiars o companys gaudiràn dels vostres plats i de un clima que sols Cal Sant Miquel els pot oferir.
Les empreses que hi vulguin celebrar una reunió, poden concertar el cattering i cuiners que us posem a l'abast. A més disposem de equipament multimedia i dins la casa tenim una cobertura de móbil mínima, que per aquestes celebracions ho         considerem una avantatge.
Els tastos de vi, cerveses de la nostra bodega són un altre complement a la vetllada.
El fet d´estar en plena natura a 30 minuts de Barcelona i la possibilitat d´allotjament ens diferencia. A Casa Rural Montserrat us oferim l'experiència de compartir les sensacions que només es poden transmetre cuinant i tenin a l'abast tot l'equipament necessari per elaborar les receptes que es desitgi així com el parament més adient per cadascuna de les receptes elaborades.Anem a passejar?


Per aquells dies que volem gaudir de la casa i del plaer de una senzilla passejada per les seves rodalies us proposem 3 itineraris.


Amb aquestes passejades podreu imaginar a través de les moltes construccions de pedra seca com es vivia en aquest indret, veureu Montserrat des de la seva vessant d'Agulles, observareu la transformació dels boscos mediterranis després de l'incendi del 86, descobrireu les plantes aromàtiques típicament mediterrànies (el romaní, la farigola, ...), comprovareu el treball que hi hem fet des de el nostre petit projecte de conservació, i poder a la tardor hi plegareu algun bolet, però sobretot gaudireu de la tranquilitat d'aquest indret amagat, desconegut i a la vegada tan proper.


 Itinerari 1, "Circular":


Com el seu nom indica es un petit recorregut circular que ens permet reconeixer els paratges més propers a la masia. El camí dóna una volta per tot el qué és la part agrícola i ramadera de la Casa Rural Montserrat, passant per camps conreats , per pastures, i per vora les arnes de Cal Magí. 


Passareu per les runes de dues edificacions: Els 4 vents i Cal Salvador, dues masies construïdes a la vegada, aviat farà dos cents anys, per dos germans casats amb les filles de la veïna finca de Matastacs. Hi trobareu construccions de pedra seca (Casetes de vinya i Tines), legats que queden a Casa Rural Montserrat de quan aquestes terres estaven cubertes de ceps. Ceps que inclús van fer passar la set a les tropes napoleòniques quan aquestes rondaven per la contrada.


Una vegada al torrent, podreu gaudir del bosc de rivera, i a l'alçada de una petita resclosa, a on ens podreu refrescar una miqueta, si la calor apreta, ja podreu enfilar la pujada que us torna a la Casa Gran i l'Estable.


Temps estimat de la caminada : de 45 minuts a 1 hora. 
Itinerari 2, "Sant Simeó":


Petita variant de la volta circular  que ens permetrà visitar les runes d' un antic grup de cases de pagès i que inclou una petiteta esglèsia romànica.


Seguint el primer itinerari ,un cop arrivem al torrent en direcció a la masia i  trobareu una pista que creua el torrent i puja dret cap a la dreta, per arrivar després d'uns 15 minuts al que queda de Cal Joan, l'última casa de  Casa Rural Montserrat. No molt lluny d'aquest indret hi han les runes de Sant Simeo.


Encara que el petit poblet sigui molt vell,  als anys cinquanta encara estava habitat. Conten que els pagesos del petit nucli rural van morir degut a una epidèmia, que va portar un rodamón al qui bonament van guarir.


Per tornar a la Casa Gran i l'Estable només cal fer marxa enrera fins a retrobar el camí del torrent.


Temps estimat de la caminada : 1 hora i 30 minuts.
Itinerari 3, "La font del Boix":

L'itinerari mès llarg i complert. Com els altres, agafarem la pista que ens baixa al torrent passant pels 4 Vents, però ara seguirem la pista que marxa a la dreta. Es un camí planer allunyat de la casa, que passa obagues de pinassa que no es varen cremar durant els focs del 86. Podreu així observar com eren aquests boscos abans dels focs.


I veureu construccions de pedra seca pròpies del conreu de la vinya dels parcers, que es feien càrrec de les terres més allunyades de la masia principal. Entre el bosc i al costat del camí hi han casetes de vinya, i cups a on hi fermentava el most després de la verema.


Per arribar a la font, feu la forta baixada, i nomes cal travessar el torrent i ja hi serem. Refresqueu-vos i seieu una estoneta, podeu fer una remullada al torrent o parar-se a pendre el sol a les lloses del torrent.


A la tornada podeu desfer el camí, o seguir un corriol que des de les lloses puja dret fins arribar a la pista de Sant Simeó. L'agafem i tornem cap a casa.


Temps estimat de la caminada : 2 hores.Itinerari 4, "Passejada pels Origens":


Tot treballant durant aquest any passat per la zona de Cal Salvador, i també gràcies a les indicacions de l’última persona que va viure a la masia (que hi va marxar abans de la guerra), vàrem trobar un parell de pous enderrocats que es confonien entre la vegetació que els engolia com si fossin caramels. Els hem arreglat per poder gaudir de la seva presència, de la que en podem aprendre moltes coses, i una d’elles és la manera de construir que tenien els nostres avantpassats. També hem arreglat l’entorn perquè el lloc és idoni per gaudir de les seves ombres i el seu paisatge que sembla més propi d’un lloc humit que no dels boscos mediterranis que ens envolten. I a més hi hem obert un caminet que els uneix i ens permet fer una passejadeta amb algunes sorpreses.


El camí, un corriol durant tot ell, comença al tanc verd de l’ ADF que hi ha just a sobre de les runes de Cal Salvador. Hem de creuar el camp que ens queda a la dreta. Al mig d’aquest camp trobem la primera sorpresa. Un petit pou de mig metre que feien servir per ensulfatar les vinyes que ja fa molts anys ocupaven tota aquesta zona. D’aquí ens dirigim cap a un ginebró que està al costat d’una olivera. Aquí comença el petit corriol que ens anirà portant  primer, cap a un dels pous. El més petit. Segurament estava encerclat per vinyes o per horts, ja que anem passant feixes de pedra seca constantment.

Si seguim una mica més ens trobarem amb una altra sorpresa: una petita bassa d’una aigua tan transparent que sembla que no n’hi hagi. Aquí ens podrem banyar si el temps acompanya.
Ara creuarem el torrent i l’anirem baixant fins a trobar-nos amb un altre torrent, la majoria de l’any sec i que fa un llit de llosa. El remuntarem uns metres fins a trobar altre cop el corriol que s’enfila cap amunt a la dreta i ens porta a la pista. No hi arribarem ja que un parell de metres abans marxarem cap a l’esquerra seguint el corriol que va deambulant torrent amunt fins a trobar l’altre pou. Aquest és més gran i té coberta.

I al darrera seu ens trobem amb una taula on podrem fer un mos sota l’ombra dels avellaners.


Quan vulguem marxar agafarem el caminet que ens porta a Cal Salvador.

Us agradaria visitar el celler ABADAL?


Com molt bé sabeu Catalunya ha estat terra de vinyes. La nostra casa rural va estar gran productora de vins i esperits que es venien a Amèrica abans de la fil.loxera.
 
Aprop de casa tenim molt properes les D.O. del Penedes i del Pla de Bages. Pero com que ens agrada fer territori, i som del Bages i a més bons amics del enóleg del celler d'Abadal us volem recomenar especialment la visita a aquest celler. 


El celler d'Abadal conserva la Masia original, i mostra la seva premsa, les tines, les botes i demès estris per l'elaboració del vi dels nostres avantpassats   en perfecte estat i conservació. La familia n'ha tingut cura durant tots aquests   anys. En aquest sentit es una visita excepcional. 


Les vinyes estàn integrades al bosc mixte de la comarca, i mostren una cura especial. A més l'enòleg Joan Soler a fet una gran tasca, i ha estat capaç de transmetre la seva personalitat a través dels vins que ens ofereix aquest gran celler. 
Xalem fent un tast de cerveses?


Imatge de l'entrada, al carrer del Bon Succes
Sovin parlem de vins, de les vinyes i cellers d'arreu de la nostra Catalunya central, pero a Cal Sant Miquel no ens passa desapercebuda una creixent popularitat de la cervesa. Al Bages i concretament a Manresa s'ha creat un nou format d'establiment, el seu nom es Beer Centre. Sota el aspecte de bodega, ofereix una amplia gama de cerveses del nostre país i d'importació. El local es pro-actiu en les tasques de difusió de la cervesa i nosaltres en som fidels admiradors de la seva tasca. Podeu fer-los seguiment al seu blog, o fer una bona recerca de cerveses i la seva compra a Beermut. A la nostra casa rural tenim el plaer de compartir el nostre espai de cuina i allotjament amb la gent de Beer Centre, i entre els nostres serveis us volem oferir l'organització de un tast de cerveses unic. Els podem assegurar que tan si en sou coneixedors com si no el tast i el nostre espai sempre ofereixen un recorregut molt gratificant als nostres hostes. Podeu contractar aquest servei directament a Beer centre o be directament a Cal Sant Miquel.